ტკბილი, სასიამოვნო ღვინო. მისი სამშობლოა იტალიის სახელგანთქმული ქალაქი ტურინო, აქაურმა მღვდელმა ა. ვ. კარპანომ წლების მანძილზე თავდადებით იმუშავა ამ ღვინის დასამზადებლად და წარმატებასაც მიაღწია.
უფრო მეტიც, როგორც შემდგომ წლებში გაირკვა, “ვერმუტი” კუჭის დაავადებისათვის უებარი წამალი ყოფილა. ა. კარპანომ დიდი პოპულარობა მოიპოვა იტალიაში.
ახლა ამ ღვინოს აწარმოებენ, ძირითადად, ავემონტისა და ლომბარდიის დასავლეთ ოლქებში. ხოლო მრეწველობისა და გასაღების ცენტრია ქ. ტურინო, პატარა ქალაქის, კანელიის ირგვლივ მდებარე რაიონებით.
ვერმუტები არის თეთრი, წითელი, მშრალი, მწარე (“ბიანკო”, როსსო”, “სენკო” და “ბიტერი”). ყველა ეს სასმელი აპერიტივია და მაგიდაზე შემოაქვთ ჩაციებული სახით.
დღეს ვერმუტი ძალზე პოპულარული ღვინოა და გასაკვირი არ არის, რომ მას აწარმოებს თითქმის ყველა ქვეყანა, სადაც განვითარებულია მევენახეობა და მეღვინეობა. საუკეთესო “ვერმუტებს” აწარმოებენ: სერბეტი, ხორვატია, ჩეხეთი, უნგრეთი, რუმინეთი და სხვ. იტალიური ვერმუტებისაგან განსაკუთრებით აღსანიშნავია ჩინზანო, განსია, კორა, კარპანო, მარაფიორე, მარტინი, ბალორი, ბერბერო და ა.შ.