მზადდება კარლშტეინის ოლქში (ჩეხეთი) გავრცელებული ყურძენი. თუ კარგი წელიწადი შეხვდა მისგან დამზადებულ ღვინოს უთუოდ ვერ მოსცილდები და თავისებური გემოთი მოგაჯადოვებს. ყველაზე უფრო გვიზიდავს ფერითა და სურნელით. ომლეტი პარმეზანმოყრილი დაკეპილი ხორცით, ამის დამადასტურებელია.
ყურძნის ჯიში პირველი ხარისხის ტკბილს იძლევა წითელი ღვინოების დასაყენებლად. საუკეთესო “ბურგუნდიული ცისფერი” ევროპის სხვა ქვეყნებთან ერთად ჩეხოსლოვაკიაშიც იზრდება, კერძოდ, მელნიკის ოლქში, სადაც ამ ჯიშს “როუჩის” ეძახიან. “მელნიცკური ბურგუნდიული ცისფერი” ღვინო მაგარია, შვლის ზურგი ან გარეული იხვი სატენით ამ ღვინის ღირსეული პარტნიორია.