შეიძლება იყოს მხოლოდ ცხარე გემოსი და სადესერტო. თითქმის ყველა ქვეყანაში ალკოჰოლური ღვინოებისთვის ერთი და იგივე რეცეპტია მიღებული. სიმაგრე არ უნდა აღემატებოდეს 22,5%-ს, ცქრიალა ღვინოებში იგი შეიძლება გავზარდოთ სუფთა ალკოჰოლის დამატებით.
ყველა სხვა ღვნოში თეთრი იქნება თუ წითელი, სასტიკად აკრძალულია ალკოჰოლის დამატება. ალკოჰოლი შესაძლოა წარმოიშვას ბადაგში შაქრის დამატებით. ამიტომ, ევროპულ ქვეყნებში ასეთი წესით შემზადებულ ღვინოს “ღვინო-ლიქიორს” უწოდებენ. დიდი რაოდენობით მზადდება იგი, მაგალითად, მორავიაში (ქარხანა ელინეკი) და გამოირჩევა გემოთი, სურნელით.